Megosztó dráma nyert a Szolnoki Filmfesztiválon

Megosztás

A Szol24 is írt róla, hogy politikai thrillerek és kőkemény drámák váltják egymást az október 17. és 22. között megrendezett Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon (ATAFF). A Joseph Hodges brit látványtervezőből, Gózon Francisco operatőrből és Tóth Barnabás filmrendezőből álló háromtagú zsűri a Cannes-ban is bemutatkozó Club Zérót hirdette ki győztesnek.

Összesen 180 nevezés, 76 versenyfilm, 30 ország, több, mint 200 filmes képzésben tanuló hallgató: ez az idei Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál mérlege számokban. A fesztivál szokása szerint a látványtervezőket és az erős látványelemekkel tarkított alkotásokat díjazza.

 A szimfonikus zenekar koncertjével kezdődő díjátadó ünnepség a Club Zero sikerét hozta magával, de magyar érintettség is van a képzeletbeli dobogón, ugyanis a második helyezett Prikler Mátyás Hatalom című filmje lett. A történet a hatalom és a tehetetlenség témakörét vizsgálja, a helyszín egy politikusoknak szervezett vadászat, ahol semmi nem úgy alakul, ahogy arra előzetesen készültek, egy eltévedt golyó pedig valaki halálát okozza.

POWER – official trailer

Power/Moc/Hatalom World premiere: IFF Rotterdam 2023 Cast: Szabolcs Hajdu, Jan Kačer, Mihály Kormos, Attila Mokos, Éva Bandor, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Ingrid Timková, Roman Polák, Peter Oszlík, Jana Oľhová, Miroslav Krobot, István Olasz, Lajos Vörös, Annamária Láng, László Katona, Eszter Bánfalvi Directed by: Mátyás Prikler Written by: Marek Leščák, Mátyás

A Club Zero című filmben a tanárnőt játszó Mia Wasikowska egy diétás programot vezet be az öttagú diákcsoportjának, a dolgok viszont egyre abszurdabb mederbe csúsznak, mígnem arra kéri őket, hogy egyáltalán ne egyenek semmit. Az alkotás szokatlan módon mesél manipulációról, erkölcsről, étkezési zavarokról és az elit képmutatásáról. A Club Zero Magyarországon decemberben fog hivatalosan a mozikba érkezni.

CLUB ZERO by Jessica Hausner (2023) – Official International Trailer

Cannes 2023 – Competition DIRECTOR: Jessica Hausner CAST: Mia Wasikowska, Elsa Zylberstein, Mathieu Demy, Amir El-Masry and Sidse Babett Knudsen Miss Novak joins the staff of an international boarding school to teach a conscious eating class. She instructs that eating less is healthy.

„Arra gondoltunk az idei évben, hogy egy kicsit kivisszük a fesztivált a mozi falai köré és megtöltjük Szolnok város tereit különböző hazai és külföldi zenei formációk előadásaival, performanszaival. (…) Ma, hogy itt állok, különösen büszke vagyok arra, hogy szolnoki vagyok, és azt gondolom, hogy egy szeletet sikerült átadni a kultúránkból” – mondta a díjátadó ünnepségen elmondott beszédében Demeter Éva fesztiváligazgató, utalva arra, hogy az eddigiekkel ellentétben már nem kizárólagosan a filmekről szólt a programsorozat, hiszen szakmai programokkal, könyvbemutatóval, kiállításokkal egyaránt készültek a szervezők.

Szalay Ferenc polgármester beszédében megemlítette, hogy Európa Kulturális Fővárosának címére Szolnok továbbra is pályázik, amelyben az ATAFF igazgatója is fontos szerepet vállal.

Kép: ATAFF Szolnoki Filmfesztivál Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek